Dive2gether Dive center Plakias, Rethymno, Crete. PADI diving courses in Crete. Boat diving & Snorkelling in Crete.
Crete, Experienced PADI diving instructors in Plakias, Rethymno. Dive2gether Diving center Plakias. PADI diving courses in Crete.
Dive2gether, Diving in Crete English Dive2gether, Diving in Crete German Dive2gether, Diving in Crete Dutch









Educatie, Onderzoek en Bescherming

De drie pijlers om het verschil te maken!









Ons laboratorium onder de olijfbomen!

 

Kom en duik met ons mee in de microkosmos! 







Activiteiten in de Mariene Biologie

 

Inzicht in de onderwateromgeving door observatie en verkenning.

 



Vrijwilligerswerk

 

Een essentieel onderdeel om verandering teweeg te brengen.

 


Mariene veld station

Onze afdeling Marine Biologie binnen de duikschool Dive2gether is opgericht in het jaar 2016, in samenwerking met de non-profitorganisatie Mare Mundi. Ons doel is de bescherming van de Middellandse Zee. Sindsdien zijn we bezig met voorlichting en educatie over de fauna en flora van de Middellandse Zee, de belangrijkheid ervan, en de uitdagingen in een wereld die sterk beïnvloed wordt door mensen. Met een praktische aanpak onderwijzen we recreatieve duikers, studenten op alle academische niveaus en werken we samen met wetenschappers van over de hele wereld.

The best way to observe a fish is to become a fish.”

Jacques Yves Cousteau

 

“In the end, we will conserve only what we love, we will love only what we understand, and we will understand only what we are taught.”

BABA Dioum, Senegalese Conservationist

Team

files/032 Mare Mundi Field Station/Martina.jpgMartina Holzknecht, MSc
Head Marine Biologist, Co-Founder of the Marine Biology Department
"Ik voel me gelukkig dat ik het Marine veld station met Dive2gether ben gestart. Ik hou van mijn werk, de verschillende aspecten ervan en de kans om een verschil te maken. Ons programma heeft als doel iedereen te inspireren over de mariene omgeving, en ik ben blij dat ik daar deel van uitmaak."

files/032 Mare Mundi Field Station/Vanessa 2.jpgVanessa Gambichler, MSc
Marine Biologist
"Ik hou ervan om met het levendige team van Dive2gether te werken. De wederzijdse ondersteuning en plezier op het werk maken het bijzonder. Het delen van mijn passie voor de oceaan via het marine biologie veldstation is vervullend, en samen streven we ernaar om een verschil te maken."

files/032 Mare Mundi Field Station/Marie-Claire 1.jpgMarie-Claire Pastant, MSc
Marine Biologist
"Dive2gether is een duikschool die zich inzet voor het milieu. Ik geniet van mijn werk omdat ik onze gasten kan voorlichten over het belang van het onderwatermilieu, als 'tuinman van de zee' kan optreden met ons zeegras-herstelproject en kan werken in een team dat aanvoelt als een familie.

 

Wekelijkse presentaties

Gedurende het seizoen (april - oktober) bieden we gratis presentaties aan voor iedereen die wil deelnemen. Ze worden twee keer per week gehouden door onze interne mariene biologen, in het centrum van Plakias. Zodra de zon ondergaat, halen we een scherm en beamer tevoorschijn om je te laten zien wat de onderwaterwereld van Plakias te bieden heeft. Je krijgt gave feiten over het leven en de processen die zich vlak onder het oppervlak afspelen. Wat is de menselijke impact op dit milieu en hoe kan ieder van ons een verschil maken? Aan het einde van elke presentatie zullen onze biologen je vragen beantwoorden en word je geïnformeerd over hoe je kunt files/032 Mare Mundi Field Station/Presentation for web.jpgdeelnemen aan onze activiteiten op het gebied van mariene biologie, waar je kunt transformeren tot een wetenschapper en letterlijk dieper kunt duiken in een habitat, leren hoe monsters worden genomen en deze onder een microscoop analyseren. Vergeet niet om je aan te melden, zodat we weten hoeveel koffie we moeten klaarmaken!!!

Vrijwilligerswerk

"Eens per jaar, in het voorjaar, bezoeken we de plaatselijke basisschool om te praten over vervuiling en waarom het schadelijk is als ons afval in de natuur belandt, vooral in de zee. Samenwerken met de lokale gemeenschap is cruciaal voor ons. Er is aangetoond dat het informeren van de jongere generatie bijzonder effectief is als we verandering willen bewerkstelligen.

Tijdens een workshop leggen we aan een groep van meer dan 100 kinderen uit hoe het recyclingsysteem in Griekenland files/032 Mare Mundi Field Station/School for web.jpgwerkt. We bespreken waarom processen zoals wind een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van afval in het milieu en hoe we kunnen voorkomen dat afval in de zee terechtkomt. Na de workshop ruimen de kinderen samen met hun leraren het lokale strand in Plakias op. Zodra ze klaar zijn bij de duikschool, worden de verzamelde items gescheiden en geteld door onze biologen. Deze gegevens worden toegevoegd aan onze database. Als speciale afsluiting mogen de oudere kinderen door onze microscopen kijken en de microscopische wereld ervaren die ons omringt."

 

Doelen van het project

Marine Biologie activiteiten

We bieden verschillende gespecialiseerde duikdagen aan waar je meer leert over belangrijke habitats van de Oostelijke Middellandse Zee. Verkrijg waardevolle kennis over visidentificatie, symbiose en marine interacties met de PADI Fish ID Specialty of de PADI Onderwater biologie Specialty. Leer meer over afval en de impact ervan op het marine milieu door deel te nemen aan de PADI AWARE Dive Against Debris Specialty.

Daarnaast kun je deelnemen aan onze Marine Biologen tijdens speciaal ontwikkelde duikdagen om een dieper inzicht te krijgen in zeer belangrijke habitats van de Middellandse Zee. We bieden vier verschillende onderwerpen aan die verband houden met de gratis presentaties die we geven op ons terras. Tijdens elke activiteit op het gebied van marine biologie verander je in een burgerwetenschapper, verzamel je gegevens en verken je de onderwaterwereld.
files/032 Mare Mundi Field Station/Marine-Biology-Activities1.jpg

The Rainforest of the Mediterranean Sea

Ga op avontuur met onze "Zeegrasactiviteit". Geniet voor je duiken van uitgebreide briefings waarin we technieken files/032 Mare Mundi Field Station/Seahorse for web.jpgdelen om het zeeleven in de Neptunusgrasweiden te identificeren. Word een integraal onderdeel van ons zeegras-herstelproject terwijl we de welzijn van deze vitale ecosystemen evalueren en bijdragen. Terug bij de duikschool dompel je jezelf onder in de microscopische wereld die gedijt op Neptunusgras. Kijk door onze microscopen en ontdek wezens die voor altijd je perspectief zullen veranderen. Ervaar de diepe vreugde van duiken over zeegras na deze verrassende reis.

The secrets of the sand.

De opwindende duiken van de "Zandactiviteit" onthullen het fascinerende leven onder ogenschijnlijk kale onderwater zandvlaktes. Voorbij het oppervlak ontdek je een levendige gemeenschap van dieren, zowel boven als binnenin het zand. Verken de vraag wie zand produceert en leer de wezens in dit rijk identificeren,files/032 Mare Mundi Field Station/Weever 4 for web.jpg inclusief de verborgen exemplaren. Sluit het avontuur af door een monster te nemen en de microscopische wezens in de ruimtes tussen zandkorrels te onderzoeken bij de duikschool. Verzamel onder de olijfbomen in onze tuin, kijk door microscopen en raak betoverd – want zand zal nooit meer hetzelfde uitzien!

Hidden in plain sight

Ontdek dat de zee bruisend is met meer dan alleen vissen tijdens de "Planktonactiviteit". Verken de rotsachtige muren om sessiele dieren te ontdekken, die zich hechten aan harde substraten zoals rotsen en gedijen in scheuren en kloven. Duik vanaf de boot met leitjes en vergrootglazen om je begrip van de marine biodiversiteit te files/032 Mare Mundi Field Station/tube-anemone.jpgvergroten. Voordat we terugkeren naar de haven, verzamelen we plankton en onderzoeken deze buitenaards uitziende wezens onder onze microscopen. Na deze ervaring denk je misschien wel twee keer na voordat je een slok zeewater neemt.

Wil je meer informatie over onze activiteiten op het gebied van marine biologie?
Schrijf ons een e-mail naar crete(at)dive2gether.com

 

Mariene biologie veld cursus

Ben je op zoek naar je volgende veldlocatie? Zoek niet verder!

  • We bieden een goed georganiseerd veldstation met hoge educatieve normen. 
  • We regelen alles voor je, inclusief accommodatie, transport op Kreta en de structuur van je veldcursus. 
  • In ons veldstation zijn we gespecialiseerd in het faciliteren en organiseren van universitaire veldcursussen, schoolreizen en het ontvangen van groepen natuurliefhebbers.

Als jij en je groep op zoek zijn naar een kennismaking met de fauna en flora van de Middellandse Zee, samen met inzichten in de uitdagingen ervan in het Antropoceen, bieden we een uitgebreide oplossing.

Onze praktische aanpak combineert theoretische kennis die wordt gepresenteerd door onze interne mariene biologen op een interactieve manier, met actieve verkenning van de onderwaterwereld door middel van snorkelen en duiken. Terwijl we ons verdiepen in wetenschappelijke gegevens en monstername, zullen we materialen analyseren met behulp van verschillende technieken in ons laboratorium onder de olijfbomen en de microscopische wereld verkennen."

 

Link naar het aanvraagformulierLink naar onze Whatsapp

 

Aanbeveling

We kijken ernaar uit om voor u een persoonlijke groepservaring te creëren. Ons doel is het bevorderen van langdurige partnerschappen; we hechten veel waarde aan een goede en professionele samenwerking. Hieronder vindt u een beoordeling van Dr. Armin Bloechl, die ons vele jaren lang talloze studenten heeft toevertrouwd.


files/032 Mare Mundi Field Station/Armin_small.jpgDr. Armin Bloech
Instutue for Aquatic and terrestrial wildlife research (ITAW)
TiHO-Hannover Foundation of the University of Veterinary Medicine Hannover.

Al meer dan 20 jaar organiseer ik cursussen marine biologie op locaties zoals Helgoland, Giglio, Elba, de Azoren en Kreta. Sinds 2017 zijn we gevestigd bij de afdeling Marine Biologie van Dive2Gether in Plakias, Kreta. De uitstekende en professionele ondersteuning van het duikteam onder leiding van Paul en Erik Koblens, samen met de biologen onder leiding van Martina Holzknecht, biedt een uitgebreide kennismaking met de marine leefgebieden van de Middellandse Zee voor studenten biologie en milieuwetenschappen.

 
files/032 Mare Mundi Field Station/Stemme_Torben_small.jpg

Dr. Torben Stemme 
 Instituut voor Neurobiologie, Universiteit van Ulm

Bij het Mare Mundi Dive2gether veldstation op Kreta brengt een professioneel en competent team van ervaren duikers en biologen op een wetenschappelijk verantwoorde wijze de complexiteit van dit fascinerende leefgebied over met grote persoonlijke betrokkenheid in een stimulerende omgeving. Een aanzienlijke toename van competentie en kennis bij de deelnemende studenten is het resultaat van het zeer succesvolle concept van Dive2gether!

 

Projecten

Naast onze primaire doelstellingen van voorlichting en educatie, zijn we toegewijd aan een dieper begrip van het marine milieu langs de kust van Plakias. Onze aanpak omvat dagelijkse gegevensverzameling, monitoring en herstelinspanningen gericht op lokale zeegrasweiden, evenals het faciliteren van Bachelor- en Masterthesissen.

Bovendien werken we samen met wetenschappers van over de hele wereld om monsterprojecten te organiseren en onze waardevolle gegevens te delen. We zijn trots op onze betrokkenheid bij verschillende publicaties en scripties. Als je onze passie voor onderzoek deelt en geïnteresseerd bent in samenwerkingsmogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op via e-mail op crete@dive2gether.com.

files/032 Mare Mundi Field Station/Projects.jpg

Zeegras monitoren en herstellen

Een van onze eerste inspanningen was het monitoren van het Neptunusgras (Posidonia oceanica), een inheemse zeegrasoort. In de schilderachtige Soudabaai nodigen we gecertificeerde duikers uit om met ons waardevolle gegevens te verzamelen over de dichtheid van de scheuten (scheuten/m2). Heb je ooit gedroomd van het worden van een burgerwetenschapper? Grijp de kans door deel te nemen aan onze Marine Biologie Activiteit! Zeegrasweiden zijn geen gewone habitats; het zijn cruciale ecosystemen wereldwijd. Het Neptunusgras speelt met name een essentiële rol in de Middellandse Zee. Deze weiden vervullen verschillende functies, vergelijkbaar met een tropisch koraalrif.

In 2022 werden we geëerd met de Hans en Lotte Hass Preis van het Haus des Meeres in Wenen, wat een belangrijk restauratieproject op gang bracht. Volgens de methode ontwikkeld door Piazzi en collega's plaatsen we strategisch geo-matten in gedegradeerde zeegrasgebieden en herplanten natuurlijk losgeraakte fragmenten. We verzamelen fragmentgegevens vóór het planten en voeren regelmatig monitoring uit in het voorjaar en de herfst. In 2022 hebben we 235 fragmenten geplant in twee patches (Mat A en B), en in 2023, met de toevoeging van Mat C, hebben we 240 fragmenten geplant. Een monitoringsduik in oktober 2023 onthulde dat de meeste fragmenten op hun plaats blijven en gedijen, wat het succes van onze herstelinspanningen laat zien.

Alien vs Native

Sinds de opening van het Suezkanaal in 1869 hebben talloze soorten uit de Rode Zee en de Indo-Pacifische regio hun weg gevonden naar de Middellandse Zee, waardoor ze het label van niet-inheemse of niet-inheemse soorten hebben gekregen, vaak aangeduid als 'aliens'. De instroom van deze soorten, vooral wanneer hun populatie dramatisch toeneemt, heeft het potentieel om het mariene milieu te hervormen. Veranderde voedselketens, lokale uitsterving van inheemse soorten en het volledig kaal grazen van algenbedekking waardoor kale rotsen worden onthuld, behoren tot de waarneembare gevolgen. Als reactie hierop fungeert ons uitgebreide duikteam als ambassadeurs voor de zee en gebruikt het hun unieke positie om de dichtheden van zowel niet-inheemse als kwetsbare inheemse soorten te files/032 Mare Mundi Field Station/Lionfish.jpgmonitoren. Elke gids of instructeur binnen ons team voert tijdens elke recreatieve duik een telling uit van soorten, waardoor we veranderingen in de lokale soortensamenstelling kunnen volgen. Deze proactieve aanpak helpt ons een alomvattend overzicht te behouden van de delicate balans tussen inheemse en niet-inheemse soorten in het Mediterrane ecosysteem.

Publicaties

2023
Gaining a (tube) foothold – trends and status following two decades of the long-spined echinoid Diadema setosum (Leske, 1778) invasion to the Mediterranean Sea.
Rotem Zirler, Lynn Angele Leck, Tamar Feldstein Farkash, Martina Holzknecht, Andreas Kroh, Vasilis Gerovasileiou, Mehmet Fatih Huseyinoglu, Carlos Jimenez, Vasilis Resaikos, Mehmet Baki Yokes and Omri Bronstein
Front. Mar. Sci. 10:1152584. doi: 10.3389/fmars.2023.1152584

2022
The molluscan assemblage of a pristine Posidonia oceanica meadow in the eastern Mediterranean.
Martina Holzknecht & Paolo G. AlbanoMarine Biodiversity (2022) 52:59,
https://doi.org/10.1007/s12526-022-01292-2

2021
Numerous new records of tropical non-indigenous species in the Eastern Mediterranean highlight the challenges of their recognition and identification.
Paolo G. Albano, Jan Steger, Piet A. J. Bakker, Cesare Bogi, Marija Bošnjak, Tamar Guy-Haim, Mehmet Fatih Huseyinoglu, Patrick I. LaFollette, Hadas Lubinevsky, Martina Mulas, Martina Stockinger, Michele Azzarone, Bruno SabelliZooKeys (2021) 1010: 1-95

2019
The rhizome layer of Posidonia oceanica: an important habitat for Mediterranean brachiopods.
Paolo G. Albano & Martina Stockinger
Marine Biodiversity (2019) 49:2467–2472

2018
New records of non-indigenous molluscs from the eastern Mediterranean Sea.
Jan Steger, Martina Stockinger, Angelina Ivkić, Bella S. Galil and Paolo G. Albano
BioInvasions Records (2018) Volume 7, Issue 3: 245–257

2016
Der Schermesserfisch (Xyrichtys novacula) (GE)
Martina Holzknecht (former Stockinger)

Bachelor- en Masterscripties

Voor meer informatie of om toegang tot een van de oderstaande scripties aan te vragen, kunt u contact met ons opnemen via e-mail op crete(at)dive2gether.com. Wij zijn blij met uw vragen en interesse.

2023
Zagon, Pauline: Untersuchungen zur Mikroplastikkontamination beim Indischen Feuerfisch (Pterois miles) südlich von Kreta (2023).

Haugwitz, Antonia: Untersuchungen zur Mikroplastikkontamination bei Drachenköpfen (Scorpaena spp.) südlich von Kreta (2023).

2022
Seitz, Lilli: Fotoidentifikation des invasiven Rotfeuerfisches (Pterois miles) an der Südküste Kretas (Dragons Nose, Black Rock und Souda Rock) - Evaluation von Fotoidentifikation mit Hinblick auf Management Strategien (2022).

2021
Halt, Simon: Fotoidentifikation des invasiven Rotfeuerfisches (Pterois miles) an der Südküste Kretas (Paligemnos Wall & Grand Gate) - Eine Methodenevaluation von mit Bezug auf Management Strategien (2021).

Liese, Nadine: Untersuchung von Umweltproben auf Mikroplastikkontamination an der Südküste Kretas (2021).

2020
Niermann, Joshua: Videogestützte Erfassung von Flora und Fauna mit einem ROV (Remotely Operated Vehicle) im Mittelmeer - Eine Methodenevaluation (2020)

2019
Von der Eye, Maruschka: Untersuchungen zur Mikroplastikkontamination in Sedimenten und Meerbarben (Mullus sp.) an der Südküste Kretas (2019).

 

Stage Mariene Biologie

Ben je op zoek naar een onvergetelijke ervaring, waar je niet alleen leert over de “ins en outs” van de oostelijke Middellandse Zee, maar mogelijk ook je passie voor veldwerk en een bereik-functie ontdekt? Bij ons dompel je jezelf onder in praktijkgericht leren, waarbij je technieken voor monstername onder de knie krijgt terwijl je deelneemt aan burgerwetenschapsprojecten. Samen met ons toegewijde team van mariene biologie zul je betrokken zijn bij bereik-activiteiten, waardoor je horizon verbreed wordt. Deze unieke kans biedt meer dan alleen praktische ervaring - het is een kans om je cv te verrijken en je voor te bereiden op de rol als wetenschapper in het veld. Wie weet blijf je bij ons, aangezien we altijd op zoek zijn naar gemotiveerd talent om ons team aan te vullen. We stellen je persoonlijke ontwikkelingspakket samen op basis van de duur van je verblijf en de onderwerpen die je interesseren. Sluit je aan en duik in een reis die zowel verrijkend als vervullend is. Ontvang je aanbieding door op de onderstaande knop te drukken!
 

Link naar het aanvraagformulierLink naar onze Whatsapp

files/032 Mare Mundi Field Station/FieldWork.jpg

Wat bieden wij:

We passen het programma aan op basis van je beschikbaarheid en duikervaring, om een gepersonaliseerde ervaring te garanderen. Je zult 6 dagen per week training krijgen naast medestudenten onder begeleiding van ons professionele en ervaren personeel.

Je ontwikkelingsplan omvat onder andere:

  • Presentaties
  • Laboratoriumsessies
  • Identificatie en monitoren van vissen
  • Identificatie van ongewervelde dieren
  • Identificatie van fauna in mariene sedimenten en technieken voor monstername van sediment
  • Identificatie van fauna die zich aanpassen aan zeegras en monitoringtechnieken
  • Deelname aan ons zeegras herstelproject
  • Monitoren en identificatie van niet-inheemse soorten
  • files/032 Mare Mundi Field Station/monitoring.jpgDuiken tegen afvalspecialiteit
  • Digitale onderwaterfotografie
  • Ontwikkeling van professionele presentatievaardigheden 

 

Waarom voor ons en de Oostelijke Middellandse Zee kiezen?

Sinds 2016 zijn we toegewijd aan het koesteren van aspirant-mariene biologen en het introduceren van hen aan de wonderen van de Middellandse Zee. Veel van onze voormalige medewerkers zijn succesvol overgestapt naar felbegeerde bereik of PhD-posities. Als een goed georganiseerde en veiligheidsgerichte organisatie geven we prioriteit aan onderwijs om positieve veranderingen teweeg te brengen in een snel veranderende omgeving.

De Middellandse Zee, hoewel het de grootste zee is, is in vergelijking met andere oceanen relatief klein van omvang. Deze unieke eigenschap maakt het bijzonder kwetsbaar voor significante antropogene invloeden, gezien de dichtbevolkte kustlijnen en de status als favoriete toeristische bestemming. Ondanks deze uitdagingen blijft het waardevolle schatten en ecosystemen herbergen die cruciaal zijn voor ons collectieve welzijn.

files/032 Mare Mundi Field Station/saveguard.jpg

 Onze toewijding ligt in het veiligstellen van het voortbestaan van deze omgeving door proactieve bereik-inspanningen en herstelinitiatieven. Voor verdere inzichten in onze missie en activiteiten moedigen we je aan om de knoppen aan de rechterkant van de pagina te verkennen. 

 
Dive2gether is een Mare-Mundi Veldstation

Kijk en ervaar ons programma: